Український уряд запропонував ввести ПДВ у розмірі 20% для новобудов, в результаті чого всі нові квартири можуть різко злетіти в ціні, а частина девелоперів опинитися на межі банкрутства.

Так, з'явилася ідея ввести ПДВ на нові квартири (крім доступного житла), пише "Обозреватель".

Українці, які захочуть придбати житло в новому будинку від забудовника, заплатять 20% податку на додану вартість. Фактично, це непрямий податок, який закладають у вартість більшості товарів. Незабаром список таких товарів може поповнити і житло в новобудовах.

Думки про те, як це відобразиться на цінах, розходяться. Одні вважають, що забудовники навіть при всьому бажанні з власного гаманця компенсувати додаткові 20% витрат не зможуть. Мовляв, у кращому випадку ціни зростуть на 10-15%. А в деяких випадках відразу на 20%.

Інші ж вважають, що можливості для підвищення цін немає - у покупців просто немає грошей, щоб платити більше. "Потенціалу для значного зростання цін точно немає. Тому які б додаткові податки не вводилися, це швидше зменшить дохід продавців, а не збільшить ціни", - розповів керівник відділу аналітики АСНУ Едуард Бразас.

Аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький каже, що дане нововведення вдарить по ринку первинного житла. "Якщо введуть, це ринок покладе на лопатки. І так в первинці мало хто купує житло" - заявив він.

Популярні новини зараз

Був главою уряду: кращого друга Путіна розстріляли прямо біля його лімузина.

Як "Олком" реалізує товари за готівку: журналісти розповіли про схеми податкових "ухилянтів"

Його називають "Весняна насолода": рецепт салату з молодою редискою, куркою та яйцем

Путін на це не очікував: ударів по Росії буде набагато більше, що відомо

Показати ще

"Багато забудовників реально оголосять себе банкрутами. Зараз невеликі будівельні компанії і так виживають, добре себе почувають тільки гіганти", - говорить Костецький, підкреслюючи, що у девелоперів немає грошей для того, щоб самостійно оплатити різницю в податках. В результаті в Україні можуть закритися цілий ряд забудовників, постраждають в результаті і покупці.

Раніше Hyser писав про те, що у боржників по ЖКП можуть конфіскувати житло.

Також Hyser повідомляв, що українцям розповіли, як оформити субсидію, не виходячи з дому.

Нагадаємо, що українцям розповіли, як зменшити суми в платіжках за комуналку до 50%.