4-денний робочий тиждень має свої переваги і недоліки

В Україні почали говорити про скорочення робочого тижня до 4-х днів. Відзначається, що більше ніж 70% роботодавців готові піти на експеримент і дозволити співробітникам відпочивати на 1 день більше. Які плюси і мінуси такого нововведення, а також чи варто його чекати в Україні найближчим часом, повідомляє obozrevatel.

Головна перевага 4-денної робочої наділи в тому, що працівники зможуть більше часу приділити відновленню сил. Передбачається, що додатковий відпочинок допоможе більш ефективно працювати в інші дні й виконувати поставлені завдання ще швидше. При цьому рівень заробітної плати повинен залишитися на колишньому рівні, незважаючи на зменшення робочих днів.

Експерти відзначають, що таке нововведення дійсно могло б мати успіх, якщо це стосується людей розумової праці, наприклад, журналістів, програмістів або дизайнерів. Додатковий день для розвантаження голови може збільшити значно продуктивність.

Однак разом з тим 4-денний робочий тиждень має свої недоліки. Експерти підкреслюють, що якщо говорити про IT сферу, то скорочення робочого тижня дійсно може мати позитивний ефект, проте є й інші сфери діяльності, в яких за 4 дні не вийти зробити стільки ж роботи, як за 5 днів. Так, якщо людина працює з людьми, наприклад лікарем, то ця схема не буде працювати в повній мірі. Медик може скоротити час роботи з пацієнтом і прийняти більше людей за менше годин, проте якість медичних послуг від цього не підвищиться, а навпаки може знизитися.

Також під цю схему не підпадають касири в супермаркетах, яким за 4 дні ніяк не вдасться зробити той обсяг роботи, що вони роблять за 5 днів. Скорочення робочого тижня буде не вигідним для роботодавця, оскільки йому доведеться наймати більше працівників.

На думку експертів, 4-денний робочий тиждень - це майбутнє до якого з часом всі прийдуть. Разом з тим у введення такої ідеї в Україні найближчим часом експерти вірять насилу.

Популярні новини зараз

Сіль, ножі і не тільки: які прикмети говорять про те, що до хати постукає біда

"Росію повністю затопить": відома провісниця розповіла, коли в Україні настане світ

Капуста і навіть кава: як незвичайно та красиво пофарбувати яйця на Великдень

Просто не відвести очей: як пофарбувати яйця на Великдень за допомогою червоного вина

Показати ще

Раніше портал Hyser повідомляв, що "тіньових" працівників готують до пенсійної новації.

Також наш портал інформував, що українських пенсіонерів попередили про серйозні зміни: залишать без виплат на цілий рік.

Нагадаємо, що пенсіонерам розповіли, як час без роботи врахується в трудовому стажі.