Призначення Руслана Стрільця називали неоднозначним їх усіх неоднозначних кадрових змін.

Стрілець Руслан розпочав кар'єру у Дніпрі. Має диплом у галузі екології та охорони навколишнього середовища. Докладніше - у матеріалі порталу Акценти .

У 2007-2012 роках він працював у структурних підрозділах Дніпропетровської обласної адміністрації.

З 2012 по 2014 рік Стрілець Роман обіймав посаду заступника начальника Державного управління з охорони довкілля у Дніпропетровській області.

З 2014 по 2019 рік був директором департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА.

У 2019-2020 роках Стрілець працював у Міністерстві, яке зараз очолив, заступником директора Департаменту з питань управління відходами, екологічної безпеки та переходу до кругової економіки.

Популярні новини зараз

Не викликайте лиха у свій будинок: названі дні, коли не можна ходити на цвинтарі

Не натягніть у хату біду: коли ходять на цвинтар перед Великоднем і чи можна це робити

Нарешті дочекалися: українці зможуть отримувати доступні квартири за новою програмою

Доведеться одразу віддати майже 8 тисяч: українських водіїв почали масово штрафувати у Польщі

Показати ще

Наприкінці 2020 року Руслан Стрілець за наказом Зеленського став членом Комісії з біологічної безпеки та захисту при Раді національної безпеки та оборони (РНБО).

Найбільш помітним, що зробив Стрілець Руслан у справі захисту довкілля, прийнято вважати розробку сайту екологічних декларацій, який спрощував процедуру обліку вироблених підприємствами шкідливих викидів.

За задумом творців, екологічний сайт був покликаний реалізувати практично систему, за якою чим більше підприємство забруднює природу, тим більше грошей воно платить до місцевого бюджету, фінансуючи програми екологічної безпеки.

Особистим бізнесом, згідно з даними реєстру Міністерства юстиції, Стрілець Руслан не володіє і позиціонує себе як чиновника, який живе на зарплату. Відповідно, подана ним декларація відрізняється скромністю на тлі доходів інших керівників українських керівних відомств.

Перед своїм призначенням Руслан Стрілець задекларував сімейний дохід у 1,95 млн грн:

954 тис. грн – дохід від підприємницької діяльності дружини Ксенії Стрілець; 318 тис. грн – заробітна плата від Міністра захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України; 304,5 тис. грн. – подарунок у грошовій формі від Марини Стрілець; 225 тис. грн – зарплата від Міністерства енергетики; 152 тис. грн - дохід від продажу нерухомого майна Ганні Хлудєєвої.

Згідно з документом, Стрілець Руслан володіє двома квартирами у Дніпрі (площею 51,1 кв.м, 84,1 кв.м) половиною квартири у Києві та їздить автомобілем Nissan Maxima 2017 року випуску.

Незважаючи на відносно скромну декларацію, прозору кар'єру та наявність профільної освіти, призначення Романа Стрільця на посаду голови Міністра захисту навколишнього середовища та ресурсів було зустрінуте депутатами та експертами в галузі екології з тривогою та здивуванням.

Експерти вказують на те, що Стрілець Роман записав усе своє майно на дружину та третіх осіб. Справді, квартира у Дніпрі площею 51,1 кв.м. записана на Марину Стрілець, квартира у Дніпрі площею 84,1 кв.м. на дружину призначенця дружину Ксенію Стрілець. Вона ж орендує у Києві квартиру площею 72 кв.м у особи на ім'я Сергій Бондаренко.

Автомобіль Nissan Maxima, яким їздить новий в.о. Міністра належить Ірині Тищенко.

Все перераховане є неприємним, але звичним симптомом. Українські чиновники вважають за краще показово відхрещуватися від власності, а їхні дружини, як правило, мільйонери.

Занепокоєність викликали не квартири та накопичення Руслана Стрільця, а суттєвіші деталі його біографії.

Стрілець займає різні посади в галузі Охорони природи з 2009 року, і екологи стверджують, що в результаті його діяльності стан довкілля значно погіршився, замість кризового рівня набув катастрофічного. Як показовий приклад називають ситуацію з шахтними водами у Кривому Розі, яку Руслан Стрілець мав вирішити.

"Саме через його неправильне управління галуззю, не розподілявся правильно екологічний податок, який зараховувався до місцевого бюджету, ситуація стала катастрофічною» Такого висновку дійшли експерти, які проводили державний аудит, який оцінював роботу Департаменту екології ОДА.

В результаті перевірки було звільнено та притягнуто до відповідальності місцевого керівника Держводагентства. За цим фактом було відкрито кримінальне провадження, яке тягнеться досі.

Ще один скандал виник навколо заповідника "Балка Північна Червона". Тоді підприємство "Кривбас цемент пром" отримало дозвіл на видобуток корисних копалин відкритим способом, не маючи ліцензій у таких випадках. Те, що в заказнику мешкали тварини, занесені до Червоної книги, надало порушення вигляду та масштабу злочину.

У департаменті екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА, який тоді очолював Стрілець Руслан, заявили, що рослин і тварин, що охороняються, в заказнику немає, і, крім цього, «загалом родовище знаходиться не на території заповідника». Заяви є свідомо хибним, оскільки відповідає дійсності.

У вересні 2020 року Держекоінспекція, яка проводила перевірку підприємства «Коксовий завод «Новомет», зафіксувала значні викиди в атмосферу отруйних речовин: аміаку, фенолу та сірководню. У грудні Харківський окружний адміністративний суд тимчасово зупинив діяльність підприємства до одержання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферу.

Слідство вважає, що під час розгляду справи судом Міністерство охорони навколишнього природного середовища та природних ресурсів, всупереч вимогам ч. 10 ст. 4-1 закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», 5 ​​березня 2021 року видало ТОВ «Новомет» видано дозвіл №6310137900-00389 на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. Це було зроблено всупереч вимогам ч. 10 ст. 4-1 закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

У суді слідство клопотало про надання доступу до документів адміністративної справи №520/12729/2020 за позовом Державної екологічної інспекції у Харківській області до ТОВ «Новомет», оскільки вони можуть містити «свідчити про факт службової недбалості працівників Мінприроди при видачі дозволу на викиди забрудню речовин, у атмосферу».

Влада міста подала позов проти коксового заводу, вимагаючи розірвати договір оренди землі та стягнути з підприємства близько 2,5 млн. грн. боргу оренду.

У червні Господарський суд Харківської області задовольнив позов прокуратури про стягнення з підприємства 3,5 млн. гривень збитків, завданих державі внаслідок наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Державне бюро розслідувань відкрило справу про службову недбалість заступника міністра охорони навколишнього середовища та природних ресурсів Руслана Стрільця за фактом незаконної видачі дозволів на викид в атмосферу шкідливих речовин. Про це повідомляють матеріали кримінальної справи (ч. 1 ст. 367 КК)

Призначення на високі державні посади людей, які фігурують у розслідуваннях, що йдуть, і відкритих кримінальних справах, стає звичною практикою. Самим фігурантам посада дозволяє уникнути розслідувань або затягнути їх. Чим керується за подібних призначень президент Володимир Зеленський та прем'єр-міністр, відповісти складно.

Новий в.о. Міністра захисту природи та ресурсів Стрілець Руслан став черговим членом уряду, який обійняв нову посаду, не відповідавши за колишні діяння. Те, що його призначено керувати такою відповідальною сферою, як охорона навколишнього середовища та екологія, викликає особливу тривогу.