Тотальна закритість державних адміністрацій від громадськості, яку видають за вимушений захід в умовах воєнного часу, створює поле для масштабних зловживань, які навіть не снилися мерам міст, — проте доводиться діяти в публічному полі.

Одеська область щодо цього, на жаль, не виняток. « Думський » став відомим черговим прикладом того, як, прикриваючись національною трагедією, чиновники допомагають збагачуватися комерційним структурам, не забуваючи, звичайно, про себе.

Нещодавно власники дач у курортній Бурлачій Балці на березі моря між Одесою та Чорноморськом дізналися, що у них з'явився чудовий сусід. Якась компанія «Яхта-Україна» роздобула в оренду 6,6 га найціннішої рекреаційної землі — практично весь мис. Причому це сталося у розпал повномасштабної війни у ​​вересні 2022 року.

Журналісти з'ясували, що ділянку, що належить земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики та оборони та призначена для розвитку інфраструктури порту Чорноморськ, передали приватній компанії, яка вказала своїм видом діяльності «допоміжне обслуговування водного транспорту» (якого саме нам підказує її назва), за наказом тодішнього голови обласної військової адміністрації полковника Максима Марченка.

Популярні новини зараз

Путін на це не очікував: ударів по Росії буде набагато більше, що відомо

Не гайте часу: що потрібно обов'язково зробити, якщо вкусив кліщ

Не натягніть у хату біду: коли ходять на цвинтар перед Великоднем і чи можна це робити

Готуйтесь до неприємностей: що станеться, якщо їздити влітку на зимовій гумі

Показати ще

Документ не публікували, він закритий як усі акти цього та інших місцевих органів державної влади: вважають, що вони містять цінну інформацію, без якої російський агресор просто не зможе планувати свої атаки на нашу країну. Однак у відкритих реєстрах запис про те, що земля в оренді з'явилася. На жаль, про умови договору нічого не відомо. Звісно, ​​жодного конкурсу не проводили. Усі обставили, так би мовити, розчерком полковницького пера.

Місцеві розповіли Думській: поки що на ділянці нічого не відбувається.

Ні, не будують, не було рухів взагалі, – каже дачник Віктор. - Ходять розмови, що буде яхт-клуб із готелем, але зараз це навряд чи можливо. Але важливим є те, що до війни ці землі нікому не здавались в оренду, вони належали до порту. І раптом – бах! Ми побоюємося, що тепер вимагатимуть гроші у нас та й взагалі дивна історія».

Що це за компанія така, Яхта-Україна? Започатковано її було наприкінці 2019 року зі статутним капіталом 1000 грн відомим Григорієм Мельниченком — так-так, зятем колишнього губернатора Сергія Гриневецького, членом партії «Довіряй справам» Геннадія Труханова. Мельниченко донедавна очолював Білгород-Дністрову райраду, а нині притягується до кримінальної відповідальності за крадіжку катера.

Тоді компанія називалася "Скай-Рівер". 2022 року фірму нібито перепродали. Статутний капітал збільшився до 20 тисяч гривень, і зараз суспільством керує ще одна не остання людина в Одесі — Андрій Зарічанський, ресторатор, який передбачають голова ОДА після перемоги Зеленського на президентських виборах: вони особисто знайомі і навіть дружать. Коли нинішній президент розпочав виконання обов'язків, Зарічанський разом із персоналом закладу «Хмари» записав вірнопіддане відео «Володимир, ми не підведемо».

Серед інших засновників ТОВ – Володимир Миколайович Бішляга, співвласник сервісного центру Porsсhe. Схоже, це родич соратника Гриневецького, колишнього керівника апарату облдержадміністрації Миколи Бішляги. Цікавий розклад, чи не так?

За Марченка Гриневецького, як відомо, зберігав свій вплив на військову адміністрацію — там працювали його люди, сам він консультував свого наступника з питань, не пов'язаних із обороною. Наявність осіб, близьких до нього, серед засновників і співвласників фірми, що отримала настільки привабливий шматок землі з рук керівника ОВД, дає підстави говорити про корупційну основу цієї угоди.

Примітно, що в дні, коли гектари в Бурлачій Балці відійшли ТОВ «Яхта-Україна», обласна військова адміністрація продовжувала лякати громадян російським морським десантом, загроза якого «зберігалася», видавала нові розпорядження, що забороняють людям доступ до моря, і обмежувала журналістів. охочих знімати узбережжя. Горезвісна загроза стала ілюзорною ще у травні 2022-го, проте заборони лише посилювалися. Тепер ось з'ясовується, що одночасно влада роздавала стратегічно важливі ділянки цього самого узбережжя «своїм» людям. Напевно, для зміцнення оборони.