Підприємство входить до активів підсанкційної групи "Юнігран", яку пов'язують із росіянином Ігорем Наумцем, пишуть Акценти .

Але діяльності фірми не перешкоджають ні місцева влада, ні правоохоронні органи. Ймовірно, інтереси підсанкційного підприємства захищає мер Маліна Олександр Сітайло, адже гендиректором компанії є його найближчий друг Сергій Диняк.

Про це йдеться у розслідуванні "Стопкору". Інтенсивну роботу "юнігранівської" техніки на Малинському кар'єрі було помічено під час моніторингу точок видобутку надр на Житомирщині. Зокрема, на об'єкті зафіксували вагони, що належать підсанкційній компанії: цю техніку спочатку заарештували, але у квітні, рішенням Подільського райсуду Києва, арешт зняли.

За словами водіїв, вони возять добуті на Житомирщині корисні копалини до Києва. "Все працює. Один водій продемонстрував вагову квитанцію від "Юніграна" з датою та часом, зафіксували це", – йдеться у результатах розслідування.

За даними журналістів, "Юнігран" може мати карт-бланш від місцевої влади в особі мера Малина Олександра Сітайла, який перебуває у дружніх чи кумівських відносинах із гендиректором компанії та депутатом Житомирської облради Сергієм Диняком.

Популярні новини зараз

Вудка гнутиметься від улову: на що треба ловити коропа, щоб він клював як божевільний

Як захистити автомобіль у град: важливі поради, які допоможуть кожному водієві

Доведеться переходити на сухарі: кому з українців на 50% уріжуть пенсії

Виноград засохне і його доведеться вирубати: що в жодному разі не повинно рости поряд з ним

Показати ще

Видання зазначає, що у липні 2023 року, коли санкції проти "Юніграна" вже діяли, Сітайло публічно підтримував добувне підприємство та його гендиректора. На цей раз міський голова відмовився спілкуватися з журналістами, заявивши, що це "питання не до нього".

Однак, не під запис Сітайло також заявив, що не бачить нічого протизаконного в діяльності "Юніграна", зазначають журналісти. Крім того, мер зазначав, що Сергій Диняк "допомагає суспільству як депутат", а "якщо є якісь порушення, цим мають займатися правоохоронні органи". У Малінській поліції теж відмовилися спілкуватися з журналістами та перенаправили тих до Головного управління Нацполіції Житомирської області.

Крім того, "Юнігран" продовжує здійснювати перевезення піску під Києвом у районі села Пухівка. Причому купує пісок у другої компанії, яку Наумець переписав на родича - Будіндустрія-сервіс ЛТД.

"Юнігран", нагадаємо, займався поставками піску та щебеню у т.зв. "республіки" "ЛНР" та "ДНР". Санкції на компанію в Україні було накладено у травні 2023 року. Ігор Наумець також перебуває під персональними санкціями РНБО, на його власність активи накладено арешт: майном має розпоряджатися АРМА.

Компанія була зареєстрована саме у Малині. Але коли стало зрозуміло, що бізнес під загрозою його терміново переоформили. 99% ТОВ "Юнігран" нещодавно стали належати Westgrinite Holdings Limited - ця компанія зареєстрована на Кіпрі, нею керує громадянка Олена Калпа. А пов'язаним ТОВ "Будіндустрія-сервіс ЛТД" володіє керівник Володимир Наумець, родич Ігоря Наумця.

Ігор Наумець – під персональними санкціями РНБО, на його власність, активи накладено арешт: майном має розпоряджатися АРМА. Втім, візит журналіста Романа Литвин на кар'єр у селі Пухівка на Київщині показує, що чомусь арешт на ТОВ "Юнігран" та ТОВ "Будіндустрія-сервіс ЛТД" не вплинув - вони і далі везуть пісок, куди їм треба.