У парламенті пропонують у два рази підвищити пенсії українцям

У Верховній Раді пропонують підвищити мінімальну пенсію за віком для осіб, які втратили працездатність. Якщо зараз її розмір дорівнює одному прожитковому мінімуму, але вже з початку 2022 року може збільшитися в два рази. Про це йдеться в законопроєкті № 5446.

Внесеним до Ради законопроєктом пропонується встановити розмір пенсійних виплат не менше 2 прожиткових мінімумів для громадян, які втратили працездатність. Тобто розмір мінімальної пенсії збільшиться до 4 тисяч гривень. Підвищення торкнеться тільки тих українців, які мають необхідний стаж, а саме 35 років для чоловіків і 30 років для жінок. У разі прийняття законопроєкту зміни почнуть діяти вже з 1 січня наступного року.

Крім того, документ передбачає підвищення мінімальної пенсії за віком для громадян, які досягли 65-річного віку. Якщо на сьогоднішній день розмір пенсійних виплат цієї категорії становить 40% від "мінімалки", то вже з 2022 року його пропонують підвищити до 70%. Відзначається, що на підвищення можуть розраховувати тільки громадяни, які мають необхідний стаж (35 і 30 років для чоловіків і жінок відповідно). Таким чином враховуючи діючий розмір "мінімалки" в 6 тисяч гривень, мінімальна пенсія може збільшитися з 2,4 до 4,2 тисячі гривень.

Українці, які не мають необхідного стажу також не залишать без підвищення. Так, в законопроєкті передбачено встановлення розміру пенсії пропорційно страховому стажу, але при цьому він не може бути нижче півтора прожиткових мінімумів. На даний момент подібного мінімуму в Україні немає. Таким чином у разі прийняття законопроєкту пенсії для цієї категорії громадян не можуть бути менше ніж 2091 гривень. Крім цього внесений в Раду законопроєкт пропонує підвищити розмір пенсійних виплат у разі втрати годувальника до двох прожиткових мінімумів для непрацездатних громадян.

Раніше портал Hyser повідомляв, що українським пенсіонерам почнуть масово зменшувати пенсії.

Також наш портал інформував, що глава Мінсоцполітики Марина Лазебна спантеличила заявою про пенсії і зарплати в Україні.

Популярні новини зараз

Огірки виростуть солодкими і хрусткими: як правильно посадити насіння, не зіпсувавши їх

Його називають "Весняна насолода": рецепт салату з молодою редискою, куркою та яйцем

Забирають прямо з машини: автомобілістів попередили про "дорожню мобілізацію" на трасах

"Росію повністю затопить": відома провісниця розповіла, коли в Україні настане світ

Показати ще