У ПФУ розповіли про перехід на електронні трудові книжки

В Україні набув чинності закон про електронні трудові книжки. Перехід на електронні трудові відбуватиметься протягом 5 років, а після українцям не знадобиться паперовий аналог документа. Чи можна ще користуватися паперовими трудовими і як буде проходити перехід, розповів голова правління Пенсійного фонду України Євген Капінус на телеканалі "Україна 24".

Євген Капінус заявив, що Пенсійний фонд почав формувати Реєстр ще з 2000 року, а з 2004 року він наповнюється інформацією. Він зазначив, що на даний момент система працює, а коли йдеться про наповнення інформації з паперових трудових книжок мається на увазі дані, які не були внесені до 2004 року, а також додаткова інформація, яка є після 2004 року. Для цього законом було передбачено 5 років. У цей період роботодавцю або ж застрахованій особі потрібно буде подати скан-копію своєї трудової книжки в ПФУ. Для цього необов'язково звертатися особисто, все можна зробити через портал ПФУ в онлайн-режимі.

Після внесення даних співробітниками ПФУ системою зможуть користуватися як працівник, так і роботодавець. І надалі можна відмовитися від паперових аналогів. Але в той же час протягом свою силу не втрачає паперова трудова книга. За бажанням працівника роботодавець зобов'язаний паралельно заповнювати і паперовий документ.

Євген Капінус зазначив, що якщо людина раптом втратила трудову книжку, то можна подати й інші документи, наприклад, довідку з роботи, інші підтверджуючі документи. Вони також будуть оцифровані і внесені до реєстру.

Раніше портал Hyser повідомляв, що українським пенсіонерам підказали, як збільшити свої виплати.

Також наш портал інформував, що працюючих українців хочуть змусити самостійно накопичувати на пенсії.

Популярні новини зараз

Вишні вистачить і на компот, і на варення: що потрібно зробити, щоб цього року гілки гнулися від ягід

Ви будете хвалитися цією стравою перед знайомими: рецепт картоплі, запеченої шарами в сметані з сиром та цибулею

Як правильно згадувати близьких на Великдень: обов'язково зробіть це, щоб рідні вас почули

Справжня весняна насолода: рецепт крабового салату з молодою капустою та яйцем

Показати ще

Нагадаємо, що у Пенсійному фонді підказали важливу інструкцію щодо підтвердження трудового стажу.