Держпідприємство "Поліграфічний комбінат "Україна" витрачає мільярди на купівлю документів у компанії "Поллі-Сервіс", яка непогано заробляє на цьому під час війни. Без проведення конкурсів, дохід за "виграні" тендери з початку 2023 року склав 1,9 млрд, а за минулий рік – 7 млрд, пише Znaj.ua.

Гроші на папір витрачають у той час, поки ЗСУ гостро потребують техніки для боротьби з окупантами, хоча документи вже давно потрібно було цифровізувати.

Загалом "Поллі-Сервіс" отримує найбільше тендерів серед інших держпідприємств, при цьому компанія створена менеджерами скандальної ЄДАПС, яку називають "символом корупції в Україні". Але навіть попри скандали "Поліграфкомбінат "Україна" зливає мільйони на виготовлення документів цієї компанії.

Закупівлі Поллі-Сервіс, скріншот

При цьому за весь час існування компанія отримала тендери на 10,76 млрд. грн., з них 10,49 млрд. грн. – від поліграфкомбінату "Україна". "Поллі-Сервіс" належить "Інноваційно-індустріальній групі" (ІІГ, володіє 85% компанії) та киянці Наталі Кочубей (15%). ІІГ належить Таріяму Матару Мохамеду (громадянин ОАЕ), Ірині Обиденко та ще кільком компаніям.

Популярні новини зараз

Доведеться переходити на сухарі: кому з українців на 50% уріжуть пенсії

За таку віддадуть дві іномарки: як виглядав перший ЗАЗ, про який мало хто знав

Полуниця виросте солодше за мед: як її потрібно поливати, щоб зібрати шикарний урожай

Готується відставка Шойгу: вже заарештували його головного заступника, який жив у особняку з "Майстра та Маргарити"

Показати ще

Скандальну ЄДАПС очолювала Ірина Обиденко до самого закриття, а віце-президентом була Наталія Кочубей. Це означає, що "Поллі-Сервіс" фактично керують менджери корупційного консорціуму, схема якого працювала з 2010 по 2014 рік. Вона полягала у використанні голографічних знаків на документах, що дозволяло компанії завищувати ціни та заробляти мільярди.

Поліграфкомбінат "Україна" 2021 року очолила Тетяна Бондаренко, яка є подругою колишнього топ-менеджера ЄДАПС Ірини Обиденко, що було б неможливо без згоди Кабміну, оскільки це держпідприємство.

І з того часу компанія почала заробляти мільйони, а уряд дуже "вчасно" почав посилювати вимоги до документів. Замість того, щоб переводити бланки в електронний вигляд, Кабмін вирішив подорожчати бланки, змінити вимоги до закордонних паспортів та зробити все, щоб колишня ЄДАПС процвітала.

Читайте також:

Ви дивуватимете гостей цією закускою: рецепт смаженого болгарського перцю на зиму

Скільки можна випити, щоб сісти за кермо та щоб алкотестер нічого не показав

Готуйте свічки та сухарі: у Пенсійному фонді розповіли, хто залишиться без виплат