Українські розслідувачі з'ясували, що власники гіпермаркету "Епіцентр" – народний депутат Олександр та його дружина Галина Гереги – платили зарплату "управителю" бізнесу на тимчасово окупованих територіях Геннадію Гальчуку. Причому робили це протягом тривалого часу – з 2014 до 2022 року.

Сам же Гальчук раніше був директором "Епіцентру" в Макіївці, проте після 2014 року залишився на окупованій частині Донбасу і продовжив управляти створеною замість "Епіцентрів" мережею "Галактика" - зареєстрованою за правилами підконтрольних Росії адміністрацій. Про це повідомляє сайт Акценти із посиланням на Схеми.

Там зазначають:

  • "Галактики" під керівництвом Гальчука співпрацювали з адміністраціями угруповання "ДНР";
  • 2023 року він став депутатом від провладної російської партії "Єдина Росія" – внаслідок проведення незаконних виборів на окупованій частині Донбасу.

"Зарплатні відомості, отримані з двох незв'язаних між собою джерел у податкових органах України, свідчать про те, що Гальчук продовжив перебувати в штаті українських компаній Герег і після окупації Донбасу, і після 24 лютого 2022 року. "Нова Лінія" (також належить Герегам). – Ред.) та "Епіцентр" регулярно нараховували Гальчуку зарплату до липня 2022 року", – йдеться у розслідуванні.

При цьому наголошується, що за ці 8 років Гальчук регулярно приїжджав із окупації на підконтрольну Україні територію. Крім того, "фінансував партію Герег" – "За конкретні справи".

Популярні новини зараз

Баклажани будуть як на підбір: що потрібно додати до лунки, щоб отримати казковий урожай "синеньких"

Такої смакоти ви точно не куштували: рецепт простих бутербродів з буряковою намазкою та яйцем

Лукашенко обізвав Україну дивним словом і запропонував Заходу оголосити "нічию" з Росією

Трамп розповів, чому йому подобається Зеленський: "Ця війна добігла кінця..."

Показати ще

Скільки грошей отримав Гальчук

За даними журналістів, компанія "Нова Лінія 1" з липня-2015 до кінця вересня-2016 нарахувала Гальчуку 85,79 тис. грн зарплати. А "Епіцентр К" з вересня 2013 року по 28 липня 2022 року - 1,321 млн грн.

Повна підтримка Путіна

Як зазначають автори матеріалу, Гальчук брав активну участь в окупаційному управлінні Росією т.зв. "ДНР". Зокрема:

  • 2022 року очолив "регіональне відділення" всеросійської організації "Ділова Росія";
  • 2023 року отримав посаду у владних органах "ДНР";
  • ватажок угруповання Денис Пушилін включив Гальчука до Інвестиційного комітету;
  • Восени 2023 року Гальчук балотувався від провладної російської партії "Єдина Росія" під час псевдовиборів у Макіївці та був оголошений депутатом.

При цьому, зазначається, він усіляко демонстрував лояльність режиму. Зокрема:

  • називаючи президента РФ Путіна головнокомандувачем - роблячи таким чином наголос на військовій складовій його правління;
  • заявляючи про повну підтримку його дій.

"Я повністю підтримую нашого верховного головнокомандувача Володимира Володимировича Путіна", – говорив Гальчук.

Колишні "Епіцентри" активно співпрацювали з окупантами

Сама мережа "Галактика", говориться, відкрито співпрацювала із підконтрольними Росії місцевими адміністраціями. Так, там:

  • дарували автомобілі керівництву "МНС" угруповання "ДНР";
  • після повномасштабного вторгнення Росії в Україну постачали товари для тюремних адміністрацій, рятувальників та спецслужб угрупування "ДНР";
  • у найбільш торгових центрах відзначали російські свята та вітали з "днем республіки".

Фінансував партію Герег

Проте така активна підтримка оккупантів не заважала Гальчуку регулярно приїжджати до України. Наприклад, лише у 2019 році він приїжджав щомісяця, а "в окремі місяці – кілька разів".

"Також, згідно з даними НАЗК, у 2016 році Геннадій Гальчук фінансував партію "За конкретні справи". Яку заснували Олександр та Галина Гереги", - зазначають розслідувачі.

Про що це свідчить

Резюмуючи автори матеріалу зазначають: є підозри, що після окупації Гереги не втратили бізнес на Донбасі. І продовжують – хай і побічно та під іншою назвою – кого контролювати.

"Як це ще можна пояснити, окрім обґрунтованої підозри, що колишні "Епіцентри" в окупації хоч і перейменувалися в "Галактики", але все одно залишилися під контролем Герег через Геннадія Гальчука, якого, виявляється, з "Епіцентру" навіть не звільняли? ", - констатується у розслідуванні.

При цьому, зазначається, Герега прямі питання, чи він продовжував вести бізнес у Донецькій області після окупації 2014 року і чому Гальчуку нараховували зарплату до липня 2022 року, "залишив без відповіді, як запит редакції". А сам Гальчук "проігнорував повідомлення журналістів".